Voetbreuk

Een voetbreuk is een breuk in een van de botten van de voet. De voet bestaat uit verschillende botten, waaronder de tarsale botten (middenvoetsbeentjes), de metatarsale botten (voorvoetbeentjes) en de falangeale botten (teenkootjes). 

Een voetbreuk kan worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, zoals een val, een trauma, een verstuiking of verdraaiing van de voet, overbelasting of een directe klap op de voet.  

1Veel voorkomende symptomen

De symptomen van een voetbreuk kunnen variëren afhankelijk van de locatie en ernst van de breuk, maar kunnen onder meer pijn, zwelling, blauwe plekken en misvorming van de voet zijn. Daarnaast kan het pijnlijk of zelfs ondragelijk zijn om druk te nemen op de aangedane voet.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De behandeling van een voetbreuk hangt af van de locatie en de ernst van de breuk. In sommige gevallen kan een voetbreuk met rust en immobilisatie worden behandeld, zoals het dragen van een gipsverband of een brace. In andere gevallen kan chirurgische ingreep nodig zijn, vooral bij gecompliceerde breuken of wanneer de botten uitgelijnd moeten worden.

Na de behandeling is revalidatie vaak nodig om de functie en kracht van de voet te herstellen, evenals om het risico op complicaties zoals stijfheid of gewrichtspijn te verminderen. Fysiotherapie kan zinvol zijn met mobilisatieoefeningen en functionele training. Met de juiste behandeling en revalidatie kunnen de meeste mensen volledig herstellen van een voetbreuk.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om de revalidatie na een voetbreuk goed te begeleiden. De revalidatie wordt afgestemd op uw persoonlijke doelen en wensen. De behandelingen bestaan voornamelijk uit het adviseren omtrent belasting en belastbaarheid, het vergroten van de bewegelijkheid van de voet en het vergroten van de kracht en stabiliteit. Afhankelijk van uw doel wordt er gekeken naar de (on)mogelijkheden.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van voetklachten zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Als u geopereerd bent aan uw voet heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een conservatief beleid, dat wil zeggen zonder operatieve ingreep, heeft u mét een verwijzing voor fysiotherapie recht op een chronische machtiging van 6 maanden. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Heeft u deze verwijzing niet, dan valt de behandeling buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Revalidatie bij voetbreuk

Een breuk zit in een klein hoekje. Het is zo gebeurd. Vaak doordat er een grote kracht op komt te staan, zoals bij sport of een val. 

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een periode met gips. Na deze periode is het belangrijk om je enkel goed te revalideren zodat er zo min mogelijk restklachten overblijven.