Voorkeurshouding baby

Veel baby’s hebben een voorkeurshouding vlak na geboorte. Een voorkeurshouding bij baby's houdt in dat uw baby een groot deel van de tijd alleen naar één kant, of juist recht naar voren kijkt. Het wordt vaak opgemerkt in de eerste weken na de geboorte. Sinds kinderen op hun rug moeten slapen om de kans op wiegendood te verkleinen, zien we meer baby's met voorkeurshoudingen. 

Een voorkeurshouding kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van baby’s. Doordat de schedel nog dun en zacht is, kan deze afplatten aan de voorkeurszijde. Een afgeplatte schedel is meestal alleen een cosmetisch probleem, maar als de voorkeurshouding niet tijdig gecorrigeerd wordt, kunnen de gevolgen groter worden. De voorkeurshouding kan dan ook de algehele motorische ontwikkeling gaan beïnvloeden. 

1Voorkeurshouding herkennen

Een voorkeurshouding herkent u aan de onderstaande punten:

  • De baby kijkt een groot deel van de tijd naar één kant of juist recht naar voren
  • De baby kan een afplatting van de schedel hebben aan de voorkeurskant of juist aan de achterzijde van het hoofd
  • De baby heeft meer moeite om naar een kant te kijken dan de andere kant
  • De baby kijkt niet naar een kant

Herkent u één of meerdere van deze signalen? Of twijfelt u of uw kind een voorkeurshouding heeft? Neem dan contact met ons op. Onze kinderfysiotherapeuten staan klaar om u en uw baby te helpen.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Het is belangrijk om een voorkeurshouding vroegtijdig op te merken en te behandelen, om zo een schedelafplatting te voorkomen of verminderen. Een kinderfysiotherapeut kan hierbij helpen. Zij kan een meting doen om de mate (of ernst) van afplatting te bepalen.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum gebruiken de kinderfysiotherapeuten gespecialiseerde technieken om bijvoorbeeld de voorkeurshouding in beeld te brengen. Hiervoor gebruiken we de Skullycare app. Er wordt een foto van de bovenzijde van het hoofd van uw baby gemaakt en de app analyseert dan de mate van afplatting aan de achterzijde en aan zijkant van het hoofd. Door het gebruik van deze app kan de kinderfysiotherapeut goed de resultaten van de behandeling beoordelen en evalueren.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van baby's zijn:

5Vergoeding & verwijzing

De eerste 18 behandelingen voor de voorkeurshouding van uw baby worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor geen aanvullende verzekering nodig. Kinderen kunnen worden doorgestuurd door het consultatiebureau, huisarts of een specialist, maar u kunt ook rechtstreeks contact opnemen voor een afspraak. Mocht alsnog een verwijzing nodig zijn, dan geeft de therapeut dit aan.

U kunt vanuit het consultatiebureau worden doorverwezen maar dit is echter niet nodig om een afspraak te kunnen maken met één van onze kinderfysiotherapeuten.

Babymassage

Om de baby lekker te laten ontspannen zijn er speciale babymassage technieken. Tijdens de workshop babymassage leert de ouder(s) zelf het kindje te masseren. 

Ook leuk om als cadeau te geven! Wij bieden deze als  speciale babymassage cadeaubon aan.