GLA:D programma

Hofmans van Benthum is in Land van Cuijk de eerste die is gestart met het GLA:D® programma. Dit is een programma specifiek opgesteld voor knie- en heupartrose. GLA:D is een voorlichtings- en trainingsprogramma en is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. De zorgverzekeraar onderschrijft dit programma en dekt de kosten (m.u.v. eigen risico), hiervoor is wel een verwijzing van de huisarts nodig.

1Wat houdt het GLA:D programma in?

GLA:D is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor mensen met knie- en heupartrose. Het programma is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en bestaat uit een intake, 10 oefensessies, twee voorlichtingsavonden en een evaluatiemoment. Het oefenprogramma wordt aangepast op jouw persoonlijke situatie. Doordat de oefeningen in een oefenboekje terug te vinden zijn, kunnen deze ook thuis makkelijk worden uitgevoerd.

2Wat levert het GLA:D programma op?

Het doel van het GLA:D-programma is om de huidige richtlijnen voor artrose te implementeren in de praktijk. De inzet van fysiotherapie, het bevorderen van een actieve leefstijl en zelfmanagement hebben een positieve invloed op de klachten van knie- en heupartrose. Uit onderzoek blijkt dat het programma zorgt voor een afname van pijnklachten, een verbeterde functie, verminderde inname van pijnmedicatie en een toename van de kwaliteit van leven. Deze resultaten blijven behouden tot 12 maanden na de start van het programma. Ook is er sprake van minder ziekteverzuim bij mensen die het programma gevolgd hebben. Met de inzet van het programma kan een operatie voor een knie- of heupprothese worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen.

3GLA:D programma bij Hofmans van Benthum

U kunt deelnemen aan het programma wanneer u knie- of heupartrose heeft en hiervoor een verwijzing van de huisarts heeft. U herkent dit meestal aan de volgende symptomen:

  • Aan activiteiten gerelateerde pijnklachten aan de knie of heup
  • Stijfheid van het gewricht in de ochtend
  • Opstartklachten
  • Crepetaties (kraken) van het gewricht
4Onze specialisten

De gecertificeerde specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van GLA:d zijn:

  • Bram van de Loop
  • Pieter Fleuren
  • Susan Derks
5Vergoeding & verwijzing

U kunt met of zonder een verwijzing van knie- of heupartrose zich melden bij ons via het contactformulier op de website of telefonisch. U wordt dan ingepland bij een van onze gespecialiseerde GLA:D-fysiotherapeuten voor de screening.

Positief effect bij gewichtsverlies

Wanneer u aan uw knie- of heupartrose gaat werken kan de diëtist een mooie aanvulling zijn. Eigenlijk logisch, want bij gewichtsafname rust er minder gewicht op de gewrichten.

Diëtetiek zit in de basisverzekering.