Hooikoorts

Wat zijn hooikoortsklachten?
Hooikoortsklachten zijn allergische klachten aan de luchtwegen die veroorzaakt worden door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen. 

Hooikoortsklachten zijn seizoen afhankelijk. De bloeiperioden van grassen, bomen, planten en bloemen worden het ‘pollenseizoen’ genoemd. De eerste periode in dit seizoen valt al in januari of februari door het bloeien van de berkenboom en de hazelaar. Vanaf mei tot en met september bloeien de meeste grassoorten en worden de pollen verspreid door de wind. Sommigen (on)kruiden bloeien nog tot november.

Wat merkt u bij hooikoortsklachten?
De symptomen zijn zeer uiteenlopend. Maar de meest voorkomende klachten zijn loopneus, verstopte neus, niezen, hoesten, hoofdpijn en tranende of jeukende ogen.

Wat kan ik doen tegen hooikoortsklachten?
Vaak werken histaminetabletten van de drogist of op recept van de huisarts. In sommigen gevallen werkt niks. Bij Hofmans van Benthum gebruiken wij kinesiotaping tegen hooikoortsklachten. Hierbij wordt ingezet op symptoombestrijding.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Wij bieden kinesiotaping aan tegen hooikoortsklachten.  De kinesiotape bevat geen medicinale toevoegingen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor de werking van kinesiotaping bij hooikoortsklachten, maar uit landelijke onderzoeken in 2016 en 2017 blijkt dat 84% verlichting heeft door de taping. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat dit percentage in deze jaren nog hoger ligt, namelijk 91%.

De tape wordt als een X aangebracht op de rug ter hoogte van de schouderbladen. De taping heeft invloed op de werking van verschillende mechanismes zoals spieren en bindweefsel. Het uitgangspunt van de elastische tape stimuleert huidsensoren die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen. Hierdoor worden reacties zoals een loopneus, branderige of traanogen verminderd.

Vergoeding & verwijzing
Bij hooikoortsklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Er wordt een intake en onderzoek gedaan bij u om zeker te stellen dat er geen onderliggende klachten aanwezig zijn. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug