Vliegwieltraining

Wat is vliegwieltraining?
Vliegwieltraining, ook wel flywheel training of kinetic training genoemd, blijkt een veel beter effect te hebben op het verbeteren van spierkracht dan trainen met losse gewichten of traditionele krachtapparatuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat trainen met traditionele krachtapparatuur met bijvoorbeeld tien herhalingen alleen de laatste herhaling optimaal is, bij vliegwieltraining is iedere herhaling optimaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vliegwieltraining door veel Olympische sporters wordt toegepast in revalidatie en hun trainingsprogramma.Vliegwieltraining maakt gebruik van de technologie die ontwikkeld is door NASA om astronauten in de ruimte optimaal te laten trainen.

Lees hier het artikel over de NASA.

Hoe werkt vliegwieltraining?
Bij vliegwieltraining werkt u met een vliegwiel dat draait op een as. Via een koord brengt u dit wiel in beweging. Omdat het vliegwiel werkt als een jojo, krijgt u een retourkracht die ervoor zorgt dat u ook bij de teruggaande beweging een optimale weerstand ondervindt. Dit is 'het' unieke van trainen met een vliegwiel; deze trainingsprikkel is op traditionele krachtapparatuur niet te bereiken. Alle trainingen worden geregistreerd in de computer, waardoor na verloop van tijd een uitgebreid overzicht van uw vorderingen beschikbaar komt.  

Wanneer vliegwieltraining?
liegwieltraining is geschikt voor praktisch iedereen! Of u nu topsporter bent of al 60+, dat maakt niet uit! De training is aan te passen aan ieder gewenst niveau en dus aan ieders fitheid, waardoor vliegwieltraining een zeer geschikte training is.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk – Pees Revalidatiecentrum
Binnen het Pees Revalidatiecentrum gebruiken we de vliegwieltraining als aanvulling op de reguliere behandeling om u optimaal te laten herstellen van bijvoorbeeld een hielspoor, achillespeesblessure, tennisarm, schouderpijn of een peesontsteking van de knie.  

Vergoeding & verwijzing
Voor vliegwieltraining heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Afhankelijk van uw indicatie valt vliegwieltraining binnen uw behandeling en wordt het vergoed binnen het aanvullend pakket van de zorgverzekeraar.
Vliegwieltraining wordt als pakket ook aangeboden aan sporters die hun prestaties willen verbeteren of aan mensen die fit willen blijven en zo goed mogelijk willen trainen. De kosten hiervoor vindt u bij FysioLight.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug