Hersteltraining na kanker

Bewegen en kanker
Na of tijdens een behandeling tegen kanker kunt u symptomen overhouden of bijwerkingen krijgen. Veel mensen denken dat het dan beter is lichamelijke activiteiten te vermijden. Het tegengestelde is waar. Het is juist extra belangrijk dat u blijft bewegen als u met kanker te maken hebt gehad. Als u minder beweegt, treden klachten eerder op en wordt het doen van inspanningen steeds moeilijker. Een van de meest voorkomende klachten is vermoeidheid. Eén op de drie patiënten is drie jaar na de laatste behandeling nog steeds vermoeid. Weet u dat slechts dertig minuten bewegen per dag al veel verschil maakt? Voor mensen die behandeld zijn voor kanker is er een speciaal trainingsprogramma. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Deze fysiotherapeut heeft specifieke deskundigheid op het gebied van kanker.

Palliatief, curatief en terminale fase
Er zijn veel soorten kanker waarbij verschillende behandelingen mogelijk zijn. Echter, niet bij iedereen slaat een behandeling aan of is een behandeling mogelijk. In alle fases van het ziekteproces kan oncologische fysiotherapie bijdragen. Er wordt gewerkt aan uw persoonlijke doelstelling. Dit kan bijvoorbeeld zijn: werkhervatting of sporthervatting, maar ook pijnverlichting of de kwaliteit van leven zolang mogelijk zo goed mogelijk houden. Soms kan het ook zijn dat uw (oncologisch) specialist een hulpvraag heeft. Denk hierbij aan het mobiliseren van bepaalde gewrichten, zoals de schouder na een borstamputatie. Ook in de laatste fase kan de fysiotherapeut van waarde zijn. Met name pijnverlichting en het losmaken van spieren of gewrichten kunnen erg prettig zijn. Daarnaast kunnen tips en adviezen,  bijvoorbeeld om de overstap van bed naar stoel makkelijker te laten verlopen, de kwaliteit van leven bevorderen.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum heeft Joris Reijnen zich verdiept in de oncologische patiënt. Hij kijkt samen met u naar het toekomstbeeld en de daar bijhorende doelstellingen. Indien nodig of gewenst komt hij ook bij u aan huis.

Vergoeding & verwijzing
Bij de indicatie kanker heeft u altijd een verwijzing nodig, bij voorkeur van de specialist. Er zijn veel verschillen bij de vergoedingen. Dit ligt voornamelijk aan de behandeling die in het ziekenhuis heeft gekregen. In een notendop:

  • Bij een conservatief beleid (dus geen behandeling) heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie*;
  • Bij alleen chemotherapie heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie*;
  • Bij een operatie heeft u recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie van één jaar;
  • Bij bestraling heeft u recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie van twee jaar.

*Bij een conservatief beleid of alleen chemotherapie heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie, maar wordt er aanspraak gedaan op uw basisverzekering en indien aanwezig uw aanvullend pakket. Heeft u recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie (onbeperkt fysiotherapie voor één of twee), dan dient u de eerste twintig behandelingen zelf te betalen, maar als u over een aanvullend pakket beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.  Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug