Oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van patiënten die kanker hebben of hebben gehad. Het doel van oncologische fysiotherapie is om de fysieke functie en kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren door middel van gerichte oefeningen, mobilisatie en andere behandeltechnieken. In alle fasen, palliatief, curatief of terminaal, kan de gespecialiseerde fysiotherapeut van dienst zijn. 

1Wat is oncologische fysiotherapie?

Oncologische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van patiënten die kanker hebben of hebben gehad. Het doel van oncologische fysiotherapie is om de fysieke functie en kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren door middel van gerichte oefeningen, mobilisatie en andere behandeltechnieken.

De behandelingen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de fase van de kankerbehandeling waarin ze zich bevinden. Dit kan onder meer het verminderen van pijn, het verbeteren van kracht en mobiliteit, het verminderen van vermoeidheid, het bevorderen van het herstel na operaties zoals borstamputatie of het ondersteunen van patiënten tijdens chemotherapie en bestraling om de bijwerkingen te verminderen.

2Bewegen en kanker

Na of tijdens een behandeling tegen kanker kunt u symptomen overhouden of bijwerkingen krijgen. Veel mensen denken dat het dan beter is lichamelijke activiteiten te vermijden. Het tegengestelde is waar. Het is juist extra belangrijk dat u blijft bewegen als u met kanker te maken hebt gehad. Als u minder beweegt, treden klachten eerder op en wordt het doen van inspanningen steeds moeilijker. Een van de meest voorkomende klachten is vermoeidheid. Eén op de drie patiënten is drie jaar na de laatste behandeling nog steeds vermoeid. Weet u dat slechts dertig minuten bewegen per dag al veel verschil maakt? Voor mensen die behandeld zijn voor kanker is er een speciaal trainingsprogramma. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Deze fysiotherapeut heeft specifieke deskundigheid op het gebied van kanker.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Er zijn veel soorten kanker waarbij verschillende behandelingen mogelijk zijn. Echter, niet bij iedereen slaat een behandeling aan of is een behandeling mogelijk. In alle fases van het ziekteproces kan oncologische fysiotherapie bijdragen.

Er wordt gewerkt aan uw persoonlijke doelstelling. Dit kan bijvoorbeeld zijn: werk- of sporthervatting, maar ook pijnverlichting of de kwaliteit van leven zo lang mogelijk zo goed mogelijk houden. Soms kan het ook zijn dat uw (oncologisch) specialist een hulpvraag heeft. Denk hierbij aan het mobiliseren van bepaalde gewrichten, zoals de schouder na een borstamputatie.

Ook in de laatste fase kan de fysiotherapeut van waarde zijn. Met name pijnverlichting en het losmaken van spieren of gewrichten kunnen erg prettig zijn. Daarnaast kunnen tips en adviezen, bijvoorbeeld om de overstap van bed naar stoel makkelijker te laten verlopen waardoor de kwaliteit van leven bevorderd wordt.

Bij Hofmans van Benthum heeft Joris Reijnen zich verdiept in de oncologische patiënt. Hij kijkt samen met u naar het toekomstbeeld en de daar bijhorende doelstellingen. Indien nodig of gewenst komt hij ook bij u aan huis.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van oncologische fysiotherapie is:

5Multidisciplinaire samenwerking

Bij een oncologisch traject zijn vaak veel verschillende disciplines betrokken. Veelal zijn deze disciplines actief in het ziekenhuis. Met deze artsen en specialisten is contact wanneer nodig.

Maar ook in de eerste lijn wordt er samengewerkt indien nodig. Hierbij kunt u denken aan het contact met een ergotherapie, diëtist of leefstijlcoach. Afhankelijk van uw hulpvraag en doelen wordt er gekeken of dergelijke disciplines het traject kunnen verreiken.

6Vergoeding & verwijzing

Bij de indicatie kanker heeft u altijd een verwijzing nodig, bij voorkeur van de specialist. Er zijn veel verschillen bij de vergoedingen. Dit ligt voornamelijk aan de behandeling die in het ziekenhuis heeft gekregen. In een notendop:

  • Bij een conservatief beleid (dus geen behandeling) heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie*
  • Bij alleen chemotherapie heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie*
  • Bij een operatie heeft u recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie van één jaar**
  • Bij bestraling heeft u recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie van twee jaar. De laatste bestralingsdatum dient op de verwijzing vermeld te staan**

* Bij een conservatief beleid of alleen chemotherapie heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie, maar wordt er aanspraak gedaan op uw basisverzekering en indien aanwezig uw aanvullend pakket.

** Heeft u recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie (onbeperkt fysiotherapie voor één of twee jaar), dan dient u de eerste twintig behandelingen zelf te betalen, maar als u over een aanvullend pakket beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Revalideren bij Hofmans van Benthum

Voor een optimaal herstel van je klacht of aandoening heb je deskundige begeleiding nodig tijdens het revalideren. Bij Hofmans van Benthum kun je rekenen op specialistische ondersteuning om zo goed mogelijk te revalideren. Kijk bij revalideren bij ziektebeeld voor meer informatie.