Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij specifieke spieren worden aangeprikt met een dunne naald, wat snelle en langdurige ontspanning bevordert. Het verschilt van acupunctuur doordat het gericht is op triggerpoints voor pijnverlichting en geen energiebehandeling is. Triggerpoints zijn plekken in spieren die lokale en soms afstandspijn veroorzaken, vaak de oorzaak van klachten.

1Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij spieren met een speciale techniek worden aangeprikt. Zo raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten. De naalden hebben invloed op de energie in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde triggerpoints, en is geen energiebehandeling. Een triggerpoint is een plek in een spier, die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de oorzaak zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn/stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid e.a.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • chronisch: door een langdurig verkeerde houding
 • langdurige overbelasting van arm, schouder en/of nek bij computergebruik
 • overbelasting / blessures bij sporters
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
 • psychische factoren zoals stress en depressie
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (aangeboren of ontstaan na een botbreuk of operatie)
 • slaaptekort
 • te strakke kleding of verkeerd dragen van een rugzak
2Waarop richt de behandeling zich?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de fysiotherapeut vaak meer spieren behandelen in uw arm of het been alsmede de spieren langs de wervelkolom.

3Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘krampgevoel'. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

4Komt u in aanmerking voor dry needling?

De gespecialiseerde fysiotherapeut beslist over het gebruik van dry needling na een grondige evaluatie van uw klachten en medische geschiedenis. De fysiotherapeut kan dry needling inzetten als behandeltechniek om uw klacht te behandelen. Deze behandeling kan een effectieve aanvulling zijn op andere therapieën, zoals mobilisatie, oefentherapie en massage, om een optimaal herstel te bevorderen.

5Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum wordt dry needling ingezet als onderdeel van de behandeling. Omdat dry needling een specialisme betreft, kan het zijn dat de behandelend fysiotherapeut u verwijst naar een gespecialiseerde dry needling therapeut.

6Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van dry needling zijn:

7Vergoeding & verwijzing

Voor dry needling zijn er geen additionele kosten naast de reguliere zitting. De fysiotherapeut gebruikt de dry needling als onderdeel van jouw revalidatietraject. Soms wordt u verwezen door een (huis)arts voor dry needling.

Triggerpointtherapie

Dry needling is een behandeltechniek en wordt toegepast om spierontspanning te creëren. De zogenoemde triggerpoints zorgen voor spanning in de spieren. Deze triggerpoint worden aangeprikt door middel van dry needling.