Achillespeesklachten

Achillespeesklachten ontstaan soms door een letsel (achillespeesscheur), maar meestal door overbelasting. Het probleem bevindt zich midden in de pees of bij de aanhechting van de pees op de hak. De achillespeesblessure is vaak meer een irritatie/beschadiging van de achillespees dan een echte ontsteking.  

Een achillespeesblessure kent verschillende oorzaken. Denk aan te snel opgebouwde training, verder wandelen dan je gewend bent, verandering van ondergrond (van bospad naar asfalt bijvoorbeeld) of slechte schoenen. Het kan ook voorkomen dat de achillespees te weinig kracht heeft om intensieve training aan te kunnen. 

Vaak komt de blessure voor bij sporten met veel explosieve bewegingen of sprongen zoals bijvoorbeeld turnen, voetbal, hockey of volleybal. De klachten ontstaan meestal niet acuut, maar worden langzaam erger. Bij een achillespeesscheur ontstaat het letsel wel acuut. 

1Veel voorkomende symptomen

Het belangrijkste symptoom bij overbelastingklachten is pijn ter hoogte van de achillespees net boven of op de hak. Deze pijn zal in de eerste fase vooral na afloop van een inspanning aanwezig zijn en dan weer verdwijnen. Als de sportbelasting niet wordt aangepast, komen we in de volgende fase. Nu zal de pijn al in de warming-up aanwezig zijn en tijdens de inspanning afnemen; na de inspanning keert de pijn in de achillespees terug. Sport u nu nog steeds door, dan zal de pijn constant aanwezig zijn en niet meer vanzelf verdwijnen. Het herstel wordt nu steeds moeilijker.

Daarnaast is stijfheid een opvallend symptoom, met name in de ochtend bij het opstaan na een tijd gezeten te hebben. De stijfheid zal in de eerste fase van de achillespeesklachten verdwijnen na even in beweging te zijn geweest. In de latere fases blijft de stijfheid constant aanwezig.

Als je doortraint en de pijn negeert, wordt de blessure steeds erger en het herstel moeilijker.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De eerste stap naar herstel is het sporten aanpassen, bijvoorbeeld minder of andere training. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u vervolgens een speciaal trainingsprogramma volgen dat de kuitspieren en de achillespees sterker maakt. Dat programma wordt aangepast aan jouw sport en aan de belasting die daarbij hoort. Soms adviseert de fysiotherapeut andere schoenen of een inlegzooltje.

Omdat het bij deze blessure gaat om een beschadiging van een pees, duurt het herstel vaak langer dan bij een spierblessure. De reden hiervan is dat een pees minder goed doorbloed wordt dan een spier. De therapie zal gericht zijn op het optimaliseren van de doorbloeding en de kracht van de pees.

In het geval van een achillespeesscheur wordt het beleid bepaald door een specialist in het ziekenhuis. De meest voorkomende behandelopties zijn opereren of een conservatief beleid (meestal gips). Na het door de chirurg gekozen beleid kun je onder begeleiding van een fysiotherapeut revalideren. Dit duurt tussen de zes en negen maanden.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum – Pees Revalidatiecentrum

In het Pees Revalidatiecentrum van Hofmans van Benthum kun je optimaal herstellen van achillespeesklachten onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij gebruiken de nieuwste technieken om deze achillespeesblessure aan te pakken. In het Pees Revalidatiecentrum brengen we eerst de mate van de beschadiging van de pees in kaart door middel van een echo. Aan de hand van deze echo maken we een behandelplan. Wij beschikken binnen ons Pees Revalidatiecentrum over de meest moderne apparatuur om peesklachten te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn: shockwave therapie, oefentherapie door middel van vliegwieltraining en EPTE therapie.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van achillespeesklachten zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Ben je geopereerd aan de achillespees, dan heb je een verwijzing nodig van de specialist. Je hebt dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat je de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als je over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een overbelaste achillespees zal meestal een conservatief beleid gevoerd worden. Dat wil zeggen zonder operatieve ingreep. In dit geval is er geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering, indien je daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Ben je niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijg je een nota per post gestuurd die je zelf moet betalen. De kosten kun je vinden bij onze tarieven.

Uniek concept in Land van Cuijk

Het Pees Revalidatiecentrum is een uniek concept in het Land van Cuijk. De in pees gespecialiseerde fysiotherapeuten bundelen de krachten om peesklachten aan te pakken. Met moderne technieken zoals shockwave, EPTE en vliegwieltraining worden de peesklachten behandeld en gerevalideerd.