Achillespeesblessure

Wat zijn ​achillespeesklachten?
Achillespeesklachten ontstaan soms door een letsel (achillespeesscheur), maar meestal door overbelasting. Het probleem bevindt zich midden in de pees of bij de aanhechting van de pees op de hak. De achillespeesblessure is vaak meer een irritatie/beschadiging van de achillespees dan een echte ontsteking. Vaak komt de blessure voor bij sporten met veel explosieve bewegingen of sprongen zoals bijvoorbeeld turnen, voetbal, hockey of volleybal. De klachten ontstaan meestal niet acuut, maar worden langzaam erger. Bij een achillespeesscheur ontstaat het letsel acuut.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Het belangrijkste symptoom bij overbelastingklachten is pijn ter hoogte van de achillespees net boven of op de hak. Deze pijn zal in de eerste fase vooral na afloop van een inspanning aanwezig zijn en dan weer verdwijnen. Als de sportbelasting niet wordt aangepast, komen we in de volgende fase. Nu zal de pijn al in de warming-up aanwezig zijn en tijdens de inspanning afnemen; na de inspanning keert de pijn in de achillespees terug. Sport u nu nog steeds door, dan zal de pijn constant aanwezig zijn en niet meer vanzelf verdwijnen. Het herstel wordt nu steeds moeilijker.

Daarnaast is stijfheid een opvallend symptoom, met name in de ochtend bij het opstaan na een tijd gezeten te hebben. De stijfheid zal in de eerste fase van de achillespeesklachten verdwijnen na even in beweging te zijn geweest. In de latere fases blijft de stijfheid constant aanwezig.

Een achillespeesblessure kent verschillende oorzaken. Denk aan te snel opgebouwde training, verder wandelen dan u gewend bent, verandering van ondergrond (van bospad naar asfalt bijvoorbeeld) of slechte schoenen. Het kan ook voorkomen dat uw achillespees te weinig kracht heeft om intensieve training aan te kunnen.

Als u doortraint en de pijn negeert, wordt de blessure steeds erger en het herstel moeilijker.

Wat is de behandeling van een achillespeesblessure?
De eerste stap naar herstel is het sporten aanpassen, bijvoorbeeld minder of andere training. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u vervolgens een speciaal trainingsprogramma volgen dat de kuitspieren en de achillespees sterker maakt. Dat programma wordt aangepast aan uw sport en aan de belasting die daarbij hoort. Soms adviseert de fysiotherapeut andere schoenen of een inlegzooltje.

Omdat het bij deze blessure gaat om een beschadiging van een pees, duurt het herstel vaak langer dan bij een spierblessure. De reden hiervan is dat een pees minder goed doorbloed wordt dan een spier. De therapie zal gericht zijn op het optimaliseren van de doorbloeding en de kracht van de pees. Binnen het Pees Revalidatiecentrum van Hofmans van Benthum brengen we eerst de mate van de beschadiging van de pees in kaart door middel van een echo. Aan de hand van deze echo maken we een behandelplan. Wij beschikken binnen ons Pees Revalidatiecentrum over de meest moderne apparatuur om peesklachten te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn: shockwave therapie, oefentherapie door middel van vliegwieltraining en EPTE therapie.

In het geval van een achillespeesscheur wordt het beleid bepaald door een specialist in het ziekenhuis. De meest voorkomende behandelopties zijn opereren of een conservatief beleid (meestal gips). Na het door de chirurg gekozen beleid zult u onder begeleiding van een fysiotherapeut revalideren. Dit duurt tussen de zes en negen maanden.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk – Pees Revalidatiecentrum
In ons Pees Revalidatiecentrum kunt u optimaal herstellen van achillespeesklachten onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij gebruiken de nieuwste technieken om deze achillespeesblessure aan te pakken. Denk hierbij aan het gebruik van dry-needling, echo, shockwave therapie, EPTE en vliegwieltraining.

Vergoeding & verwijzing
Bent u geopereerd aan uw achillespees, dan heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een overbelaste achillespees zal meestal een conservatief beleid gevoerd worden. Dat wil zeggen zonder operatieve ingreep. In dit geval is er geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug