Bovenrug

Bovenrugklachten, ook wel thoracale rugpijn genoemd, wordt het meest gevoeld tussen de schouderbladen in de vorm van een stijf en zeurend gevoel. Daarnaast kan de pijn ook uitstralen richting de nek, schouder regio, arm, ribben of borstbeen. De oorzaak kan liggen aan een verkeerde houding, overbelasting, ongezonde leefgewoontes, stress of een onderliggende aandoening aan de longen of het hart.  

Het kan voorkomen dat de klachten ontstaan door een van de bovengenoemde factoren, maar vaak ligt de oorzaak in een combinatie van deze factoren.

1Veel voorkomende symptomen

Symptomen van bovenrugklachten kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • rugpijn tussen de schouderbladen
  • spierstijfheid in de bovenrug
  • beperkte mobiliteit in de bovenrug
  • uitstraling richting de hals, schouders en/of armen
  • uitstralende pijn op de borst of ribbenkast

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Er is een grote kans dat, mits u voldoende rust neemt, de bovenrugklachten vanzelf verdwijnen. Een fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen om het herstel te bevorderen. U krijgt adviezen over houding, tillen en de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten. Pijnlijke spieren worden behandeld met specifieke therapieën, zoals een triggerpoint behandeling, massage of dry needling. Ook probeert de fysiotherapeut de bewegelijkheid van de gewrichten in uw bovenrug weer te vergroten. Daarnaast bestaat een groot deel van de behandeling uit oefeningen om de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit te waarborgen. Deze oefeningen voert u zowel thuis als in onze praktijk uit. Door de oefeningen zorgen we niet alleen dat de klachten op de korte termijn weggaan, maar ook zorgen dat klachten minder snel terugkomen. De fysiotherapeut is daarbij uw persoonlijke coach. Hij helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten en eventueel sport.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om bovenrugklachten te behandelen. In sommige gevallen is het zinvol om een manueeltherapeut te laten behandelen. Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in bovenrugklachten.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van rugklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Voor de behandeling van bovenrugklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u deze heeft. In bepaalde gevallen is echter een verwijzing vereist van uw huisarts of specialist, zoals uw fysiotherapeut zal aangeven. Hiermee heeft u recht op onbeperkte fysiotherapie gedurende één jaar. Houd er rekening mee dat de eerste twintig behandelingen voor eigen rekening zijn, tenzij deze gedekt worden vanuit uw aanvullende verzekering. Niet-aanvullend verzekerden ontvangen een factuur per post die zij zelf dienen te voldoen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Rugklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in bovenrugklachten.