Duizeligheid

Wat is duizeligheid?
Het is lastig om precies te omschrijven wat duizeligheid  is. Meestal voelt u zich niet op uw gemak in de ruimte waarin u zich bevindt. Het lijkt alsof de ruimte beweegt. In het echt is dat natuurlijk niet zo. Er zijn veel vormen van duizeligheid. De fysiotherapeut kan twee vormen daarvan behandelen, namelijk BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) en Dizziness.

BPPD
Bij Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid krijgt u aanvallen van duizeligheid. Die aanvallen komen vooral voor als u van positie verandert. U gaat bijvoorbeeld zitten nadat u gelegen heeft. Of u draait zich om in bed. Deze vorm van duizeligheid ontstaat als de oorsteentjes in het binnenoor losraken. Dat verstoort de manier waarop u bewegingen van uw hoofd waarneemt. Deze storing zorgt voor duizeligheid.

Dizziness
Bij Dizziness heeft u een licht gevoel in het hoofd. Dat gevoel kan ontstaan als de nekwervels niet helemaal goed bewegen. Een andere naam voor Dizziness is dan ook Cervicogene Duizeligheid.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?

BPPD: Korte, heftige aanvallen van duizeligheid. Meestal duren deze aanvallen niet langer dan een minuut. De aanvallen treden vaak op als u zich omdraait in bed, omhoog kijkt of bijvoorbeeld vanuit een liggende stand gaat zitten of staan.

Dizziness: Bij Dizziness voelt u zich licht in het hoofd. De duizeligheid is constant, maar niet zo heftig. Vaak heeft u ook nekpijn en kunt u uw hoofd niet goed draaien.

Wat is de behandeling van duizeligheid?
De behandeling van BPPD bestaat uit het aanleren van een specifieke oefening die duizeligheid verhelpt. Heeft u last van Dizziness? Dan kan de manueeltherapeut u behandelen met reguliere manuele therapie in combinatie met specifieke oefentherapie.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van BPPD en Dizziness. Op alle locaties zijn zij aanwezig.

Vergoeding & verwijzing
Bij duizeligheid heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug