Rughernia

De wervelkolom bestaat uit wervels, met tussen elke wervel een tussenwervelschijf die fungeert als een schokdemper en draagt bij aan de flexibiliteit en beweging van de wervelkolom. Een hernia treedt op wanneer de zachte kern van de tussenwervelschijf door een kwetsbare plek in de vezelwand naar buiten uitsteekt. Dit kan druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen en symptomen veroorzaken zoals pijn, tintelingen en zwakte in de benen, billen of voeten. Dit hangt af van welke zenuwen worden aangetast. De meeste hernia's in de onderrug komen voor tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).

1Veel voorkomende symptomen

Symptomen van een hernia kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de hernia en de mate van druk die wordt uitgeoefend op de zenuw. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • pijn: Pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de bil, het been of de voet. De pijn kan variëren van een doffe pijn tot scherpe, stekende pijnen.
  • tintelingen en gevoelloosheid: Gevoel van tintelingen, prikkelingen of gevoelloosheid in het gebied dat wordt beïnvloed door de aangetaste zenuw, zoals in het been, de bil of de voet.
  • zwakte: Verminderde kracht of controle over spieren in het been of de voet, wat kan leiden tot moeilijkheden bij lopen, staan of tillen.
  • verergerende symptomen: Symptomen kunnen verergeren bij activiteiten zoals hoesten, niezen, persen of langdurig zitten of staan.
  • verminderde reflexen: In sommige gevallen kan een hernia leiden tot verminderde reflexen in de benen.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De fysiotherapeutische behandeling van een hernia is afhankelijk van de ernst en mate van klachten en zal per persoon verschillen. De behandeling omvat meestal een combinatie van advies, oefentherapie en soms andere technieken zoals massage of manuele therapie.

De focus ligt vaak op het versterken van de spieren rondom de rug en het verbeteren van de stabiliteit. Daarnaast zal er aandacht zijn op het verbeteren van de houding, het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit en het verminderen van spanning in de spieren.

De fysiotherapeut zal ook advies geven over het vermijden van activiteiten die de hernia kunnen verergeren en het aanleren van bijvoorbeeld een goede til- en bewegingstechniek om de rug te ontlasten. Het doel van de behandeling is vaak om de symptomen te verminderen, de functie te verbeteren en de terugkeer naar dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om deze klachten te behandelen. In sommige gevallen is het zinvol om een manueeltherapeut te laten behandelen. Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd. Op alle locaties zijn manueeltherapeuten aanwezig.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van herniaklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij een hernia heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u geopereerd aan uw nek dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Herniaklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in hernia klachten in de rug.