Heupklachten

Heupklachten gevenpijn, ongemak of beperkingen in het gebied rondom de heupgewrichten. Deze klachten kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn die het dagelijks functioneren belemmert. Heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting, letsel, ontstekingen, degeneratieve aandoeningen zoals artrose, en andere medische aandoeningen.

1Veel voorkomende symptomen

Typische symptomen van heupklachten zijn pijn in de heupregio, moeite met bewegen of lopen, stijfheid, zwelling, spierzwakte en soms ook uitstraling van pijn naar andere delen van het lichaam, zoals de lies, dij of onderrug. Deze symptomen kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven, hierdoor kunnen simpele activiteiten als lopen of traplopen moeilijk of pijnlijk worden.

Heupproblemen ontstaan vaak door overbelasting. De symptomen ontwikkelen zich geleidelijk en verergeren geleidelijk. De pijn neemt toe bij activiteit en kan zelfs 's nachts hinderlijk zijn.

Bij heupartrose voelt u pijn tijdens het lopen in de heup, vaak straalt deze pijn uit naar de liesstreek.

Een scherpe pijn aan de buitenkant van de heup tijdens het lopen of liggen op de aangedane zijde kan wijzen op een irritatie of ontsteking van de slijmbeurs.

Er zijn dus verschillende soorten klachten die zich in de heup kunnen manifesteren, elk met hun eigen symptomen.

2Welke behandelingen zijn toepasbaar?

Het type behandeling dat het meest geschikt is, hangt af van de specifieke oorzaak en ernst van de heupklachten, evenals de individuele behoeften en doelen van de patiënt. Het is belangrijk om samen met de fysiotherapeut een behandelplan op maat te ontwikkelen dat het beste past bij jouw situatie.

Veel voorkomende behandelingen zijn het soepel maken van de spieren (massage), dry-needling, taping en oefentherapie. Meestal bestaat de oefentherapie uit gerichte krachtoefeningen voor de omliggende spieren en uit stabiliteitstraining.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

De fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum proberen allereerst vast te stellen waardoor de heupklachten veroorzaakt worden. Dan kan de behandeling gericht worden op het wegnemen van deze oorzaak. We geven voor elke klacht gerichte adviezen en stellen een behandelplan op maat op.

In het geval van heupartrose biedt Hofmans van Benthum het GLA:D-programma

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van heupklachten zijn:

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van GLA:D zijn:

  • Bram van de Loop
  • Pieter Fleuren
  • Susan Derks

5Vergoeding en verwijzing

Bij heupklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Heupklachten kunnen divers van aard zijn. De fysiotherapeut kan u goed helpen bij uw heupklachten. Afhankelijk van de oorzaak wordt een fysiotherapeutisch traject gestart. 

Bij heupartrose kan het zijn dat u in aanmerking komt voor het GLA:D programma.