Heupartrose

Wat is heupartrose?
Uw heup bestaat uit een heupkom en een heupkop. De heupkom valt als het ware om de heupkop heen. Op de heupkop zit een laagje kraakbeen. Dat zorgt er onder meer voor dat de heupkop soepel in de heupkom kan bewegen. Soms verandert dit laagje kraakbeen. Het wordt bijvoorbeeld dunner of onregelmatig. Dan spreken we van artrose. Meestal spelen verschillende factoren een rol bij artrose. Erfelijkheid, zware belasting, overgewicht, zwaar lichamelijk werk of zeer intensief sporten verhoogt de kans op heupartrose.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
De voornaamste klachten bij heupartrose zijn ochtendstijfheid en pijn bij het belasten. Ook kunnen zitten en lopen pijnlijk zijn. Overigens heeft niet iedereen met heupartrose klachten. Sommige mensen merken er bijna niets van.

Wat is de behandeling van heupartrose? 
Na een eerste onderzoek bespreekt de fysiotherapeut van Hofmans van Benthum de behandeldoelstellingen met u: wat willen we bereiken met de behandeling? Daarna  stelt hij een behandelplan op maat op, dat toewerkt naar het bereiken van uw persoonlijke doelstellingen. De behandeling bestaat meestal uit kracht- en stabiliteitstraining om de spieren om het gewricht zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
De locaties van Hofmans van Benthum beschikken over een ruime oefenzaal met veel mogelijkheden om te trainen. U zult samen met de fysiotherapeut spierversterkende en stabiliteitsoefeningen uitvoeren. Daarnaast krijgt u tips over hoe u het beste in het dagelijks leven kunt omgaan met uw klachten.

Vergoeding & verwijzing
Sinds 2018 zit heupartrose in het basispakket. U krijgt twaalf behandelingen vergoed. Echter, uw eigen risico wordt dan wel aangesproken. Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding vanuit het basispakket heeft u een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Zijn de twaalf genoemde behandelingen op en beschikt u over een aanvullend pakket, dan wordt fysiotherapie verder daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug