Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?
Ieder kent hoofdpijn wel, maar er zijn veel soorten hoofdpijn die elk hun eigen oorzaak hebben. Bij een aantal kan de fysiotherapeut helpen, namelijk bij spanningshoofdpijn, hoofdpijn als gevolg van een aandoening in de nek (cervicogene hoofdpijn) en hoofdpijn als gevolg van kaakproblemen (zie kaakklachten).  We richten ons hier op de eerst twee genoemde.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Spanningshoofdpijn ontstaat als er pijnpunten in de nekspieren zitten. Deze spieren zijn dan te veel of op een verkeerde manier gebruikt. Daardoor komt er een te hoge spanning te staan op de nekspieren. Bij hoofdpijn als gevolg van een aandoening in de nek kunnen de gewrichten hoog in de nek niet goed bewogen worden. Daardoor ontstaat hoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn heeft u last van een drukkende, knellende pijn, meestal aan beide kanten van het hoofd. De pijn is gering tot matig en wordt niet erger als u zich inspant. U kunt enkele minuten tot enkele dagen aaneengesloten last hebben van deze pijn.

Cervicogene hoofdpijn zit meestal aan één kant. U kunt aan diezelfde kant een pijnlijke arm hebben. De pijn zit aan de achterkant van uw hoofd en kan doortrekken naar uw ogen. Als u beweegt of van houding verandert, wordt de pijn erger. Het is geen ‘kloppende’ hoofdpijn.

Wat is de behandeling van hoofdpijn?
Bij spanningshoofdpijn proberen we de spanning te verlagen door massage, het oprekken van de spieren of met een speciale therapie, de triggerpointtherapie. De behandeling van cervicogene hoofdpijn richt zich op het weer bewegelijk maken van de gewrichten in de nek en tussen de schouderbladen. In beide gevallen bestaat de behandeling daarnaast uit het trainen van de diepe nekspieren en houdingsinstructies om herhaling te voorkomen. Ook geeft de fysiotherapeut ergonomische adviezen voor uw persoonlijke (werk)omstandigheden..

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum kunt u behandeld worden aan uw hoofdpijnklachten. Indien uw hoofdpijnklachten ontstaan door kaakklachten, kunt u behandeld door Niels Koolmees. Hij is gespecialiseerd in kaakproblematiek.

Vergoeding & verwijzing
Bij hoofdpijnklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige verzekeraars wordt manuele therapie gedeeltelijk vergoed.
Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een particuliere nota per post gestuurd. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug