Jumpersknee (kniepeesontsteking)

Een jumpersknee is een veel voorkomende blessure van de kniepees die van de onderkant van de knieschijf naar het scheenbeen loopt. De blessure komt veel voor bij sporten, waarbij frequent gesprongen moet worden zoals volleybal en basketbal. Daar komt de naam jumpersknee of springersknie vandaan. Vooral de leeftijdsgroep 18-40 jaar is gevoelig voor deze blessure. Ook bij hardlopers is het een veelvoorkomende blessure. Een jumpersknee herstelt zeer moeizaam.

1Veel voorkomende symptomen

Mensen met een jumpersknee hebben pijn aan de onderzijde van de knieschijf. Heel kenmerkend is dat in het begin van de blessure de pijn verdwijnt in de warming-up en er pijnvrij gesport kan worden. Na afloop van de sportbeoefening treden de klachten weer op en zal vaak de dag erna in de knie een ochtendstijfheid aanwezig. Wanneer sporters blijven doorsporten, zullen de pijnklachten ook tijdens het sporten optreden. Uiteindelijk gaan de klachten ook niet meer weg in rust en tijdens de andere dagelijkse activiteiten.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Omdat het bij deze blessure gaat om een beschadiging van een pees, duurt het herstel vaak langer dan bij een spierblessure. De reden hiervan is dat een pees minder goed wordt doorbloed dan een spier. De therapie zal gericht zijn op het optimaliseren van de doorbloeding en op versterking van de kracht van de pees.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum – Pees Revalidatiecentrum

In ons Pees Revalidatiecentrum kunt u optimaal herstellen van kniepeesklachten onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. We brengen door middel van een echo eerst in kaart wat de mate van de beschadiging van de pees is. Aan de hand van deze echo maken we een behandelplan. Binnen het Pees Revalidatiecentrum beschikken wij over de meest moderne apparatuur om peesklachten te behandelen. Dat kan gebeuren met behulp van shockwavetherapie, oefentherapie door middel van vliegwieltraining en/of EPTE.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van kniepeesklachten zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Bij een jumpersknee heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Er zijn geen aanvullende kosten voor de inzet van echo, EPTE of dry needling.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Uniek concept in Land van Cuijk

Het Pees Revalidatiecentrum is een uniek concept in het Land van Cuijk. De in pees gespecialiseerde fysiotherapeuten bundelen de krachten om peesklachten aan te pakken. Met moderne technieken zoals shockwave, EPTE en vliegwieltraining worden de peesklachten behandeld en gerevalideerd.