Kniepeesontsteking (jumpers knee)

Wat is een kniepeesontsteking (jumpers knee)? 
Pijn aan de voorzijde van de knie, de jumpers knee, ook wel springersknie genoemd, is een veel voorkomende blessure van de kniepees die van de onderkant van de knieschijf naar het scheenbeen loopt. De blessure komt veel voor bij sporten, waarbij frequent gesprongen moet worden zoals volleybal en basketbal. Vooral de leeftijdsgroep 18-40 jaar is gevoelig voor deze blessure. Ook bij hardlopers is het een veelvoorkomende blessure. Een jumpers knee herstelt zeer moeizaam.

Wat merkt u van een jumpers knee?
Mensen met een jumpers knee hebben pijn aan de onderzijde van de knieschijf. Heel kenmerkend is dat in het begin van de blessure de pijn verdwijnt in de warming-up en er pijnvrij gesport kan worden. Na afloop van de sportbeoefening treden de klachten weer op; vaak zal de dag erna in de knie een ochtendstijfheid aanwezig. Wanneer sporters blijven doorsporten, zullen de pijnklachten ook tijdens het sporten optreden. Uiteindelijk gaan de klachten ook niet meer weg in rust en tijdens de andere dagelijkse activiteiten.

Wat is de behandeling van een jumpers knee?
Omdat het bij deze blessure gaat om een beschadiging van een pees, duurt het herstel vaak langer dan bij een spierblessure. De reden hiervan is dat een pees minder goed doorbloed wordt dan een spier. De therapie zal gericht zijn op het optimaliseren van de doorbloeding en op versterking van de kracht van de pees. Binnen het Pees Revalidatiecentrum van Hofmans van Benthum brengen we door middel van een echo eerst in kaart wat de mate van de beschadiging van de pees is. Aan de hand van deze echo maken we een behandelplan. Binnen ons Pees Revalidatiecentrum beschikken wij over de meest moderne apparatuur om peesklachten te behandelen. Dat kan gebeuren met behulp van shockwavetherapie, oefentherapie door middel van vliegwieltraining en/of EPTE.

Tips ter voorkoming van een jumpers knee:

  • Zo min mogelijk sprongbelasting bij lichte pijnklachten aan de voorzijde van de knie;
  • Goede landingstechniek;
  • Regelmatig rekken van de voorste dijbeenspier (de welbekende hak naar de bil rekoefening);
  • Gezond gewicht;
  • Trainen op zachte ondergrond.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk – Pees Revalidatiecentrum
In ons Pees Revalidatiecentrum kunt u optimaal herstellen van kniepeesklachten onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij gebruiken de nieuwste technieken om deze knieblessure aan te pakken.

Vergoeding & verwijzing
Bij een jumpers knee heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.
Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug