Nekhernia

Een nekhernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt. Tussenwervelschijven zijn de kussens die zich bevinden tussen de wervels van de wervelkolom en dienen als schokdempers. Wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt, kan dit druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen of het ruggenmerg, wat kan leiden tot pijn, tintelingen, zwakte of gevoelloosheid in de nek, schouders, armen en handen.

1Veel voorkomende symptomen

De symptomen van een nekhernia kunnen variëren afhankelijk van de ernst en locatie van de hernia, maar kunnen onder meer zijn:

  • pijn in de nek die uitstraalt naar de schouders, armen en handen
  • gevoelloosheid of tintelingen in de armen en handen
  • zwakte in de armen of handen
  • verminderde gripkracht
  • soms kunnen er ook hoofdpijnklachten optreden

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De behandeling bij een nekhernia richt zich op het verminderen van de symptomen. Veel voorkomen interventies zijn het weer bewegelijk maken van de gewrichten in de nek, het verminderen van spierspanning in de nekregio, het versterken en verbeteren van de stabiliteit van de nek door middel van oefentherapie en houdingsadvies.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum?

Bij Hofmans van Benthum zijn onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van een nekhernia. Zij zijn specifiek opgeleid om dergelijke klachten met specialistische technieken te verhelpen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van nekhernia zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij een nekhernia heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige verzekeraars wordt manuele therapie gedeeltelijk vergoed. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een particuliere nota per post gestuurd. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Nekherniaklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in nekklachten.