Rugklachten

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten in Nederland. Rugklachten worden onderverdeeld in lage en bovenrugklachten. Lage rugklachten worden meestal ingedeeld in twee categorieën: 

Specifieke lage rugklachten: rugklachten met een specifieke oorzaak, zoals een botbreuk, tumor, verschuiving van een wervel of hernia 

A-specifieke lage rugklachten: rugklachten zonder specifieke oorzaak 

De laatste vorm komt het meest voor en wordt ook wel spit of lumbago genoemd. De oorzaak van rugpijn is vaak lastig aan te geven. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Deze werken dan niet zoals het hoort. 

1Veel voorkomende symptomen

Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk pijn in de rug. De pijn kan uitstralen naar één of allebei de billen of benen. Stijfheid in de rug komt ook voor, net als tintelingen, krachtverlies of een verminderd gevoel in één of beide benen.

Rugklachten kunnen ontstaan door persoonlijk factoren zoals lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, roken, de algehele en plaatselijke conditie van de spieren of menstruatie. Soms ligt de oorzaak in het werk. Wie zwaar fysiek werk doet zoals tillen in combinatie met een draaiende beweging, veel zitten, staan of lopendebandwerk heeft een grotere kans op rugklachten. Door intensief sporten kunnen eveneens rugklachten ontstaan.

2Welke behandelingen zijn toepasbaar?

Er is een grote kans dat de klachten vanzelf verdwijnen. De fysiotherapeut kan hierbij ondersteunen. Hij geeft informatie en adviezen over houding, tillen en de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten. Pijnlijke spieren worden behandeld met specifieke therapieën: de triggerpoint behandeling, massage of dry-needling. Ook probeert de fysiotherapeut de bewegelijkheid van de gewrichten in uw rug weer te vergroten. Daarnaast bestaat een groot deel van de behandeling uit oefeningen. Deze oefeningen voert u zowel thuis als in onze praktijk uit. De oefeningen verbeteren uw bewegelijkheid, evenwicht, algehele conditie, houding en ze ondersteunen uw dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut is daarbij uw persoonlijke coach. Hij helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om onderrugklachten te behandelen. In sommige gevallen is het zinvol om een manueeltherapeut te laten behandelen. Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in lage rugklachten.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van onderrugklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij a-specifieke rugklachten heeft u geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bij specifieke rugklachten heeft u wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Rugklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in onderrugklachten.