Wat is een whiplash?

Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Het is een snelle, plotselinge zwieper van de nek en het hoofd. Dat komt bijvoorbeeld voor bij een auto-ongeluk, een duik in ondiep water of tijdens het sporten. Veel mensen houden geen klachten over aan een whiplash. Sommigen echter krijgen wel problemen in de nekwervels. Ook andere weefsels in de nek zoals spieren, pezen, banden en zenuwen kunnen aangedaan zijn. De klachten ontstaan direct of een paar dagen na het incident. De spieren en banden in de nek zijn sterk. Vaak wordt er dus geen aantoonbare schade gevonden: er is niets ‘kapot’ in uw nek. Waar de klachten dan wél vandaan komen, is tot nu toe niet helemaal duidelijk. Wij denken dat de nek door de krachten van het incident is overbelast en daardoor tijdelijk ontregeld.

1Veel voorkomende symptomen

Er zijn veel verschillende symptomen die zich voor kunnen doen bij whiplashklachten bijvoorbeeld:

  • nekpijn
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • concentratieverlies
  • dubbel zien
  • stijfheid in de nek
  • pijn in één arm of beide armen
  • vermoeidheid
  • angst
  • slaapproblemen
  • overgevoeligheid voor licht of geluid
  • rugpijn

Het kan zijn dat je één of meerdere van bovengenoemde klachten ervaart.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Meestal herstelt een whiplash voorspoedig. Binnen zes weken na het incident is meer dan de helft van de mensen weer aan het werk. Na een jaar vrijwel iedereen. Houdt u toch klachten? Dan bent u bij de fysiotherapeut/manueeltherapeut aan het goede adres. Hij helpt u op weg met advies en begeleiding. Zo zal hij u aanraden om gedoseerd en met beleid te bewegen. Bovendien begeleidt hij u bij het goed indelen van de dag. De behandeling kan verder bestaan uit het weer bewegelijk maken van de nek- en middenrugwervels en het masseren of een triggerpointbehandeling van de pijnlijke spieren. Daarnaast krijgt u training om uw nek- en rugspieren te stabiliseren. Ook houdingstraining van de nek kan nuttig zijn; u leert dan te voelen in welke positie het hoofd zich bevindt.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum?

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om nekklachten te behandelen. In sommige gevallen is manuele therapie zinvol. Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van nekklachten.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van whiplashklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Voor de behandeling van whiplashklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen.De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Whiplash klachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in nekklachten.