Voeding & diëtetiek

Waarom diëtetiek?
Bewegen en een gezonde basisvoeding zijn belangrijke factoren voor een goede gezondheid.  Bij sporten en bewegen gebruiken we niet alleen veel energie, maar ontstaat er ook een vorm van spierschade. Dit is geen probleem, mits de spieren goed kunnen herstellen.

Voor het herstel van uw spieren is het binnenkrijgen van genoeg voedingsstoffen via uw voeding noodzakelijk. Dit bevordert bovendien uw sportprestaties en uw gezondheid. Daarnaast zorgt de juiste voeding op het juiste moment voor een beter en sneller herstel van het hele lichaam na het sporten of bewegen. Dit is belangrijk voor zowel de reguliere sporter als voor mensen met een aandoening of ziekte die veel energie vraagt van het lichaam. Denk hierbij aan COPD of oncologische trajecten

Wanneer kunt u terecht bij een (sport)diëtist?​
Bij Hofmans van Benthum kunt u terecht bij onze diëtist Demi van Gaal voor algemene indicaties, kinderdiëtetiek en maar ook voor specifieke vragen over voeding met betrekking tot sport of bewegen. Hieronder vindt u een aantal indicaties waar u een afspraak voor kunt maken.
Indien u zich niet herkent in onderstaande indicatie, maar u wel een vraag heeft op het gebied van voeding heeft, neem dan contact met ons op. 

Algemeen Sportspecifiek
Algemene gezonde voeding Algemene gezonde (sport)voeding
Overgewicht, obesitas Behoud spiermassa tijdens (sport)revalidatie
Ondergewicht Opbouw spiermassa
Ondervoeding en ongewenst gewichtsverlies Verlagen vetpercentage
Diabetes Mellitus type I en II· Voeding rondom trainingen en/of wedstrijden
Hart- en vaatziekten Voeding bij krachttraining
Verhoogde bloeddruk Voeding bij duurtraining
Verhoogd cholesterol Voeding bij teamsport
Voeding bij (long) COVID Sportspecifieke voeding
Voedselintolleranties Veilig suplementgebruik 
Maag- en darmklachten Kinderdiëtetiek (<18 jaar)
Chronische longziekten (COPD) Moeizame eter
Oncologische trajecten Over/ondergewicht

 

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Wij erkennen het belang van voeding bij bewegen en sporten. Voeding is een essentieel onderdeel voor de gezondheid, bij ziekte en het optimaal kunnen revalideren van bijvoorbeeld een kwetsuur. 

Onze diëtist Demi van Gaal kan uw vragen beantwoorden over algemene voedingsvraagstukken maar is ook gespecialiseerd in medische voeding, diabetes mellitus type 1 en 2 en kinderdiëtetiek. 

De diëtist is tevens onderdeel van ons FysioVit - Leefstijlprogramma waarin voedingsadvies wordt gegeven. 


Vergoeding & verwijzing
Voor diëtetiek heeft u, net zoals bij fysiotherapie, geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Bij dieetadvisering heeft u recht op drie uur per jaar vanuit uw basisverzekering. In de meeste gevallen wordt eerst het eigen risico aangesproken. Het kan zijn dat u naast uw basisvergoeding ook recht heeft op een extra vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Doe hiervoor navraag bij uw verzekering. 

Tijdens uw eerste consult voert uw diëtist eerst een korte screening uit waaruit blijkt of het verstandig is om de behandeling te starten zonder tussenkomst van een arts. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw diëtiste zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd of is uw vergoeding dit jaar op voor diëtetiek, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk (0485 75 14 41). U geeft hierbij aan dat u een afspraak wilt maken met de diëtist. U kunt ook een e-mail sturen naar info@hofmansvanbenthum.nl of het formulier op de website invullen. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen. 
 

‹ Terug