GLI: CooL

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een combinatie van behandelingen gericht op gezonde voeding en eetgewoonten, meer bewegen en persoonlijke coaching om verandering van gedrag te stimuleren.  

CooL staat voor Coaching op Leefstijl en bestaat uit een 2-jarig traject waarin deelnemers onder professionele (groeps-)begeleiding bij Hofmans van Benthum kunnen afvallen of werken aan een gezondere leefstijl.  

Het GLI-traject CooL is niet het zoveelste dieet, maar het doet veel meer. Met behulp van je leefstijlcoach werk je samen aan veranderingen in je leefstijl met als doel gewichtsverlies en een betere kwaliteit van leven. Hierbij ga je niet alleen met je voedingspatroon aan de slag, maar ook beweging, slaap, stress, ontspanning en positieve gezondheid komen aan bod. 

1Komt u in aanmerking voor GLI:CooL?

Om deel te nemen aan het GLI-traject CooL moet je voldoen aan een aantal criteria. Daarnaast dien je voor deelname een verwijzing van de huisarts te hebben. De huisarts kan een verwijzing uitschrijven wanneer je aan een van onderstaande criteria voldoet:

 • 18 jaar of ouder bent
 • ernstig overgewicht hebt (een BMI van meer dan 30) of overgewicht hebt (een BMI tussen 25 en 30) in combinatie met:
  • slaapapneu of artrose
  • een vergrote buikomvang
  • een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten
2Wat levert GLI:CooL op?

Tijdens het CooL-traject bij Hofmans van Benthum kunt u onder begeleiding van uw leefstijlcoach afvallen of werken aan een gezondere leefstijl. Samen met uw leefstijlcoach stelt u doelen op met bijpassende acties, waar u in uw eigen tempo aan gaat werken. Langdurig, want het totale programma duurt twee jaar.

3GLI:CooL bij Hofmans van Benthum

Het CooL-programma bestaat uit een basisprogramma van 8 maanden en een onderhoudsprogramma van 16 maanden. Beide onderdelen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten van elk 90 minuten met daarnaast 3,5 uur aan individuele gesprekken.

Tijdens het GLI-traject CooL blijft de huisarts op afstand betrokken: de leefstijlcoach stemt af met de huisarts, koppelt regelmatig resultaten terug en overlegt zo nodig over eventuele aanvullende zorg. Zo zorgen wij er gezamenlijk voor dat jij op een verantwoorde en gezonde wijze kunt afvallen. Deze aanpak maakt ook dat zorgverzekeraars het GLI-trajcect CooL bij Hofmans van Benthum erkennen en dat dit zonder eigen vergoeding kan worden aangeboden.

4Wat is het verschil met GLI: Slimmer?

Naast het CooL-traject voeren wij binnen Hofmans van Benthum ook het Slimmer-traject uit. Het verschil tussen beide trajecten is dat het Slimmer traject zich meer richt op het beweegaspect binnen leefstijl. Binnen het CooL-traject staat gedragsverandering m.b.t. de samenhang van de verschillende leefstijlaspecten (voeding, beweging, slaap en stress) centraal. Tijdens het Slimmer-traject gaat u in groepen van 6-8 personen het eerste half jaar van het traject op wekelijkse basis bewegen onder begeleiding van een van onze gecertificeerde beweegcoaches. U dient hiervoor een FysioVit-sportabonnement bij ons af te sluiten om deel te kunnen nemen aan het traject. Om deel te kunnen nemen aan het CooL-traject is het afsluiten van een FysioVit-sportabonnement niet noodzakelijk. Verder wordt u gedurende het Slimmer-traject begeleid tijdens het sporten en u maakt kennis met verschillende vormen van bewegen. U bekijkt samen met uw coach welke beweegvorm het beste bij u past. Daarnaast wordt u door uw beweegcoach begeleid om zelfstandig meer te gaan bewegen.

Een ander groot verschil tussen het CooL- en het Slimmer-traject is dat het Slimmer traject een multidisciplinaire aanpak heeft. Naast de begeleiding van de beweegcoach, is er ook een diëtist en een leefstijlcoach betrokken bij uw begeleiding tijdens dit traject. Bij het CooL-traject is alleen de leefstijlcoach betrokken.

5Onze specialisten

Onze leefstijlcoaches zijn officieel gecertificeerd (BLCN, Beroepsvereniging voor LeefstijlCoaches Nederland) om het GLI-traject CooL voor onze praktijk uit te voeren. Hiermee bieden wij deelnemers een erkend GLI-traject. De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van leefstijlcoaching zijn:

 • Maarten Blondé
 • Isabeau Guelen
 • Ronda Steur
6Vrijblijvende kennismaking

Plan nu een kennismaking met onze leefstijlcoach om de mogelijkheden van jouw deelname aan een van onze GLI-trajecten te bespreken. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze leefstijlcoach zullen het programma en bovenstaande criteria voor deelname, met je worden besproken.

7Verwijzing & vergoeding
De kosten van deelname aan het CooL-traject worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen risico.

Aanvullend diëtetiek of fysiotherapie

Wanneer u aan uw leefstijl gaat werken kan de diëtist een mooie aanvulling zijn. Wist u dat diëtetiek in de basisverzekering zit?

Bij eventuele pijntjes of blessures kan de FitCoach contact opnemen met een van de fysiotherapeuten om de klacht te bespreken. De lijntjes zijn kort.