Sportrevalidatie

Sportrevalidatie is een onderdeel van de fysiotherapeutische zorg die Hofmans van Benthum biedt. Bij sportrevalidatie kunt u denken aan het herstel na een relatief lichte blessure, maar ook na ernstige letsels of operaties is sportrevalidatie toepasbaar.  

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen en voorkomen van blessures bij sporters. Het doel van sportfysiotherapie is om sporters te helpen bij het herstellen van blessures, het verbeteren van hun prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures.

1Sportspecifieke revalidatie

Sportspecifieke revalidatie is de revalidatie van blessures die vaak tijdens veld- en/of contactsporten ontstaan. Denk hierbij aan voetbal, hockey en volleybal. Maar ook niet-contactsporten zoals turnen. Deze sporten kennen een hoog blessurerisico. Dit komt door het explosieve karakter van de sport. Verzwikte enkels, verdraaide knieën en verrekte of gescheurde spieren of pezen zijn de meest voorkomende blessures.

Naast herstellen van een blessure is het trainen van de sportvaardigheden zo mogelijk nog belangrijker: wenden en keren, springen, sprinten en het specifieke geval van bijvoorbeeld voetbal het schieten van de bal. Daarvoor is kennis nodig van sportblessures en de genezing ervan.

2Sportspecifieke revalidatie bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum helpen de (sport)fysiotherapeuten de sporter tot op het veld. Dat wil zeggen dat we in sommige gevallen ook daadwerkelijk het sportveld opgaan om te revalideren. Om uiteindelijk weer aan te kunnen sluiten bij je eigen team of sport.

De kennis is bij Hofmans van Benthum ruimschoots aanwezig. Sportfysiotherapeut Sjors Hofmans was jarenlang (2004-2010) fysiotherapeut en hoofd medische staf bij RKC Waalwijk. Bij deze toenmalige eredivisieclub werkte hij dag in dag uit met profvoetballers.

Hofmans van Benthum weet hoe belangrijk een tijdige behandeling van sportblessures is. Het sportblessurespreekuur op maandagavond is een unieke faciliteit in Cuijk en omstreken. Daardoor kunt u uw sportblessure altijd snel laten beoordelen. Daarnaast is het altijd mogelijk om op een andere dag of een ander tijdstip een afspraak te maken bij één van onze (sport)fysiotherapeuten om naar uw blessure te laten kijken. Daarvoor is geen verwijzing van uw huisarts nodig. Hofmans van Benthum maakt ook gebruik van de Cuijkse sportvelden (voetbalclub JVC en hockeyclub Civicum) om de revalidatie letterlijk te eindigen op het veld. Op deze manier kunnen wij erop toezien dat u op een verantwoorde manier weer aansluit bij de training op uw sportclub.

3Vergoeding & verwijzing

Voor het inloopspreekuur heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen.

Sportblessurespreekuur

Op maandagavond bieden wij de sporters in het Land van Cuijk een sportblessurespreekuur aan. Dat houdt in dat de sporter die in het weekend geblesseerd is geraakt, die maandagavond meteen gezien wordt om goed advies te krijgen en het juiste behandeltraject tijdig te starten indien nodig.