Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door abnormaal hoge niveaus van glucose (suiker) in het bloed. Glucose is de belangrijkste bron van energie voor het lichaam en wordt verkregen uit voedsel. Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de opname van glucose in cellen te bevorderen.

1Verschillende vormen van diabetes

Er zijn verschillende vormen van diabetes:

  • Type 1 diabetes: Bij deze vorm van diabetes produceert het lichaam geen insuline of produceert het onvoldoende insuline. Het immuunsysteem valt de cellen in de alvleesklier aan die insuline produceren, waardoor deze beschadigd raken. Mensen met type 1 diabetes moeten dagelijks insuline-injecties krijgen om te overleven.
  • Type 2 diabetes: Bij type 2 diabetes reageert het lichaam niet goed meer op insuline, een toestand die insulineresistentie wordt genoemd, en/of produceert de alvleesklier niet genoeg insuline. Type 2 diabetes wordt vaak geassocieerd met overgewicht, een sedentaire levensstijl en genetische factoren. Het kan worden behandeld met medicijnen, gewichtsbeheersing, fysieke activiteit en dieetveranderingen.
  • Zwangerschapsdiabetes: Dit ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap bij sommige vrouwen en verdwijnt meestal na de bevalling. Het kan echter het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes in de toekomst verhogen.

Onbehandelde diabetes kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, blindheid, zenuwbeschadiging en amputaties. Daarom is het belangrijk om diabetes te behandelen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door middel van medicatie, een gezonde levensstijl door onder andere goed te bewegen en een regelmatige controle door een zorgverlener.

2Veel voorkomende symptomen

Veel voorkomende symptomen van diabetes kunnen zijn:

  • Overmatige dorst (polydipsie): Mensen met diabetes kunnen constant dorstig zijn, wat wordt veroorzaakt door een teveel aan glucose in het bloed, wat leidt tot frequent urineren.
  • Overmatig plassen (polyurie): Het hoge glucosegehalte in het bloed zorgt ervoor dat de nieren meer water uit het lichaam filteren, wat resulteert in frequenter urineren.
  • Overmatige honger (polyfagie): Ondanks het eten van voldoende voedsel voelen mensen met diabetes zich vaak hongerig vanwege het onvermogen van cellen om glucose effectief te gebruiken als energiebron.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies: Ondanks een toegenomen eetlust en inname van voedsel kunnen mensen met diabetes gewicht verliezen omdat het lichaam de energie uit voedsel niet goed kan gebruiken.
  • Vermoeidheid en zwakte: Het lichaam kan niet efficiënt glucose uit voedsel halen, wat leidt tot vermoeidheid en zwakte, zelfs na rust.
  • Wazig zien: Hoge bloedsuikerspiegels kunnen tijdelijke veranderingen in de vorm van de lens veroorzaken, wat resulteert in wazig zien.
  • Langzame genezing van wonden: Diabetes kan de bloedcirculatie verminderen en het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden verminderen, waardoor wonden langzamer genezen.
  • Frequente infecties: Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op infecties, vooral urineweginfecties, huidinfecties en infecties van het tandvlees.

Het is belangrijk om op deze symptomen te letten en bij het ervaren ervan medisch advies in te winnen, aangezien vroege detectie en behandeling van diabetes complicaties kunnen helpen voorkomen.

3Wat kun je doen tegen diabetes?
Om diabetes onder controle te houden en de symptomen te verminderen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. De belangrijkste zijn een goede afstemming van de medicatie (dit verschilt per type diabetes), maar ook gezonde voeding, gerichte en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren.
4Behandeling bij Hofmans van Benthum?

Bij Hofmans van Benthum bieden wij diversie mogelijkheden aan om aan je diabetes te werken. Zo bieden wij training bij diabetes aan onder begeleiding van een fysiotherapeut, maar kun je ook terecht bij de diëtist voor voedingsadvies speciaal gericht op diabetici. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om met een leefstijlcoach aan de slag te gaan om andere belangrijke factoren aan te pakken. Hierbij kun je denken aan: gewichtsbeheersing, stressmanagement of stoppen met roken.

Voor informatie over de training verwijzen wij u naar: /vitaliteit-leefstijl/training-diabetes/

5Onze specialisten

De specialist bij Hofmans van Benthum op het gebied van diabetes is:

6Vergoeding en verwijzing

Voor de behandeling van diabetes heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Training bij diabetes

In beweging blijven is het beste advies dat iemand met diabetes kan krijgen. Vaak is het verleidelijk om niks te doen. Echter over de schreef gaan ook niet. Het gaat om de balans en het kunnen aanvoelen van je eigen lichaam. Dit zijn belangrijke onderdelen in de training bij diabetes bij Hofmans van Benthum.