Overgewicht

Overgewicht is een toestand waarin iemand meer weegt dan gezond wordt geacht voor zijn of haar lengte en lichaamsbouw. Het wordt meestal beoordeeld aan de hand van de body mass index (BMI), die het gewicht van een persoon in verhouding tot zijn lengte plaatst. Over het algemeen wordt een BMI van 25 tot 29,9 beschouwd als overgewicht, terwijl een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als obesitas. Overgewicht kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder ongezonde eetgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging, genetica en omgevings- en levensstijlfactoren. Het kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.

1Veel voorkomende klachten

De klachten bij overgewicht kunnen ver uiteenlopen. De meest voorkomende klachten zijn hart- en vaatziekten, maar ook gewrichtsklachten, verminderde energie, vermoeidheid, slaapproblemen en ademhalingsproblemen komen veelvuldig voor.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De behandeling van overgewicht richt zich meestal op het verminderen van het lichaamsgewicht en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Met een dietist kan gekeken worden naar een gezond en uitgebalanceerd dieet met als doel gewichtsverlies. Daarnaast is lichaamsbeweging erg belangrijk. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbranden van calorieën, het verbeteren van de stofwisseling en het opbouwen van spieren. Ook gedragsverandering is een belangrijke factor die helpt bij bijvoorbeeld het aanleren van gezonde eetgewoonten, het beheersen van portiegroottes, het omgaan met emotioneel eten en het vaststellen van realistische doelen.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum?

Bij Hofmans van Benthum kun je geholpen worden wanneer je overgewicht hebt. Ons team bestaat uit diverse professionals die samen een plan smeden om je zo goed en constructief mogelijk te helpen met het gewichtsverlies. Onze diëtiste helpt je met het opstellen van een passend dieet, onze Fitcoaches bij FysioVit helpen je aan je dagelijkse lichaamsbeweging en onze leefstijlcoaches helpen je deze gedragsverandering eigen te maken.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van overgewicht zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Bij overgewicht heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw diëtist of leefstijlcoach zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Overgewicht bij kinderen

Bij Hofmans van Benthum is onze diëtist gespecialiseerd in kinderdiëtetiekDit omvat onder andere groei en ontwikkeling, speciale diëten vanwege allergieën of intoleranties, voedingsproblemen en de preventie van chronische ziekten zoals overgewicht. 

Maar ook richt de kinderdiëtist voedings- en dieetadvisering op zwangeren.