Fysiotherapie bij kaakklachten

Wat zijn kaakklachten?
Kaakklachten hebben te maken met het kauwstelsel. Dit stelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Kaakproblemen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren. Overbelasting kan optreden door tandenknarsen, nagelbijten, kaakklemmen, lipbijten, wangbijten, kauwgum kauwen, penbijten of het persen van de tong tegen het gehemelte. Ook stress kan een rol spelen.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Soms veroorzaakt het kaakgewricht klachten. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf die kan verschuiven, waardoor het gewricht kan blokkeren. Gebitsproblemen en een slecht zittend gebit kunnen ook zorgen voor kaakklachten.

Wanneer is fysiotherapie bij kaakklachten geïndiceerd?

  • bij pijnlijke of vermoeide kaakspieren en kaakgewrichten
  • als u uw mond niet helemaal kunt opensperren
  • bij krakende of knappende kaakgewrichten
  • bij pijnlijke tanden, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen de symptomen afkomstig zijn  vanuit de kaakspieren of kaakgewrichten
  • bij gebitsslijtage

Wat is de behandeling van kaakklachten?
De fysiotherapeut of manueeltherapeut analyseert uw klachten. U krijgt adviezen, bijvoorbeeld hoe u tandenknarsen kunt voorkomen. U leert uw mond te ontspannen. Daarnaast maakt de fysiotherapeut de overbelaste kaakspieren los met een speciale therapie, de triggerpointtherapie. Als het kaakgewricht niet goed werkt, wordt het weer bewegelijk gemaakt. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis om te voorkomen dat de problemen terugkomen.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum kunt u behandeld worden aan uw kaakklachten. Dat gebeurt door Niels Koolmees. Hij is gespecialiseerd in kaakproblematiek.

Vergoeding & verwijzing
Bij kaakklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige verzekeraars wordt manuele therapie gedeeltelijk vergoed.
Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug