Rugklachten

Wat zijn rugklachten? 
Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten in Nederland. Rugklachten worden meestal ingedeeld in twee categorieën:

  • Specifieke lage rugklachten: rugklachten met een specifieke oorzaak, zoals een fractuur, tumor, verschuiving van een wervel of hernia;
  • A-specifieke lage rugklachten: rugklachten zonder specifieke organische oorzaak.

De laatste vorm komt het meest voor en wordt ook wel spit of lumbago genoemd. De oorzaak van rugpijn is vaak lastig aan te geven. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Deze werken dan niet zoals het hoort.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk pijn in de rug. De pijn kan uitstralen naar één of allebei de billen of benen. Stijfheid in de rug komt ook voor, net als tintelingen, krachtverlies of een verminderd gevoel in één of beide benen.

Rugklachten kunnen ontstaan door persoonlijk factoren zoals lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, roken, de algehele en plaatselijke conditie van de spieren of menstruatie. Soms ligt de oorzaak in het werk. Wie zwaar fysiek werk doet zoals tillen in combinatie met een draaiende beweging, veel zitten, staan of lopendebandwerk heeft een grotere kans op rugklachten. Door intensief sporten kunnen eveneens rugklachten ontstaan.

Wat is de behandeling van rugklachten?
Er is een grote kans dat de klachten vanzelf verdwijnen. De fysiotherapeut kan hierbij ondersteunen. Hij geeft informatie en adviezen over houding, tillen en de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten.
Pijnlijke spieren worden behandeld met specifieke therapieën: de triggerpoint behandeling, massage of dry-needling. Ook probeert de fysiotherapeut de bewegelijkheid van de gewrichten in uw rug weer te vergroten. Daarnaast bestaat een groot deel van de behandeling uit oefeningen. Deze oefeningen voert u zowel thuis als in onze praktijk uit. De oefeningen verbeteren uw bewegelijkheid, evenwicht, algehele conditie, houding en ze ondersteunen uw dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut is daarbij uw persoonlijke coach. Hij helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum worden veel mensen met rugklachten behandeld. De klachten variëren van lichte rugklachten tot zeer hevige rugpijnen en hernia's. 

Vergoeding & verwijzing
Bij a-specifieke rugklachten heeft u geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bij specifieke rugklachten heeft u wel een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug