Voetklachten

Wat zijn voetklachten?
Onze voeten, vaak een beetje verwaarloosd, zijn onmisbaar bij het (hard)lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor voetklachten. Soms ontstaan deze door externe krachten (zoals een tackel bij voetbal), overbelasting door overmatig bewegen of door veranderende persoonsfactoren. De klachten kunnen divers zijn, meestal gaat het om pijn bij inspanning. In sommige gevallen krijgt u last van knie-, heup- of rugklachten doordat u zich compensatoir gedrag gaat aanwennen.

Wat is de behandeling bij voetklachten?
De fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum starten de behandeling altijd met een gerichte analyse van uw klachten. Zij bekijken hoe de klachten zijn ontstaan en welke persoonlijke kenmerken daarbij een rol speelden. Daarna doen zij een lichamelijk onderzoek. Op basis van deze analyse beslissen zij samen met u of en op welke manier zij u gaan behandelen.

De behandeling kan bestaan uit kinesiotaping (Medical Taping Concept), massage van spieren, drukpuntenmassage, oefentherapie of training en advies over herstel en belasten. Soms wordt daarbij samengewerkt met andere therapeuten, bijvoorbeeld met de manueeltherapeut die uw wervelkolom kan beoordelen, of met de podotherapeut die bekijkt of een orthese of steunzool nodig is.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk – Pees Revalidatiecentrum
In de meeste gevallen zijn onze fysiotherapeuten goed in staat u te helpen bij uw klachten. In het specifieke geval dat er sprake is van peesklachten in de voet, kunnen wij u helpen revalideren in ons Pees Revalidatiecentrum op de locatie Medipoort. Soms zijn structurelere aanpassingen zoals steunzolen verstandig. In dat geval kunnen wij u in contact brengen met bijvoorbeeld een geschikte podotherapeut.

Vergoeding & verwijzing
Voor de behandeling van voetklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug